Laura Keronen: Voiko lapsi syödä sekä ympäristöystävällisesti että terveellisesti?




Elämme aikana, jolloin ilmastonmuutos ja sen seuraukset näkyvät niin muuttuvassa ilmastossamme, uutisten kauhukuvissa, politiikassa kuin omassa arjessamme. Monet pohtivat, mitä voisivat tehdä planeettamme hyväksi ja yksi merkittävä osa-alue on se, mitä valitsemme lautaselle joka päivä. Uusien tutkimusten mukaan ruoantuotannon kasvihuonepäästöt ovat jopa kolmasosa ihmisten aiheuttamista kasvihuonepäästöistä (https://news.un.org/en/story/2021/03/1086822). Ilmaston kannalta vähäpäästöisin ruokavalio on täysin kasvipohjainen vegaaniruokavalio, joka ei sisällä ollenkaan eläinperäisiä ruoka-aineita. Eläinten suojelu ja hyvinvoinnista huolehtiminen ovat myös syitä, miksi eläinperäisten tuotteiden käyttöä olisi hyvä rajoittaa.

Kasvipohjaiset ruokavaliot yleistyvät ja yhä useampi vanhempi ja heidän lapsensa on vegaani. Vanhempia saattaa kuitenkin mietityttää se, onko vegaaniruokavalio turvallinen ja tarpeeksi ravitseva lapselle. Tutkimuksia vegaaniruokavalion vaikutuksista lasten kasvuun, kehitykseen ja terveyteen on tehty vielä melko vähän. Uusi Suomessa toteutettu tutkimus, johon osallistui kuusi vegaanilasta, on aiheuttanut huolta myös vegaanivanhempien kesken (https://vegaaniliitto.fi/vegaanilasten-ravitsemustutkimuksesta/). Tietoa vegaanien ravitsemuksesta tarvitaan ja olisi hienoa, jos ravitsemustieteellistä tutkimusta siitä, kuinka koostaa terveellinen kasvipohjainen ruokavalio, tehtäisiin lisää.

Huolellisesti koostettuna vegaaniruokavalio sopii kaiken ikäisille, myös raskaana oleville ja vauvoille. Lääkäriä ja ravitsemusterapeuttia on hyvä konsultoida erityisesti raskaana ollessa,

lasten vegaaniruokavalion toteuttamiseen liittyen sekä silloin, jos kyseessä on jokin ruokavalioon vaikuttava sairaus. Vegaanin on tärkeää kiinnittää huomiota esimerkiksi proteiinin, omega-3 rasvahappojen, B-12 ja D vitamiinien, raudan, kalsiumin, jodin ja sinkin saantiin. Lasten ja raskaana olevien ruokavaliossa tulee huomioida riittävä energian ja ravintoaineiden saanti. Muun muassa vegaaniliiton sivuilta löytyy aiheesta tietoa, mutta tukea voi pyytää myös lasten-, ja äitiysneuvolasta.

Päiväkodeissa tarjotaan edelleen paljon liha-, ja maitotuotteita, vaikka monessa tutkimuksessa niiden on todettu olevan haitallisia ilmastolle. Kaikissa Suomen päiväkodeissa ei ole edes mahdollista saada lapselle vegaaniruokaa, oli syy valinnalle sitten eläimet tai ilmasto. Tällöin vanhemmille jää pohdittavaksi, pitääkö lapselle pakata eväät joka päivä vai mahdollisesti muuttaa sellaiseen kuntaan, jossa vegaaniruokailu päiväkodissa onnistuu. Vegaaniliitto on julkaissut näkemyksen, jonka mukaan päiväkotien tulisi tarjota lapsille vegaaniruokaa (https://vegaaniliitto.fi/kouluruokailut/). Vegaaniruoan tarjoaminen päiväkodissa edistäisi kestävän kehityksen mukaisia tapoja.

Kehittämistehtävässäni kerron, kuinka perustimme hyötypuutarhan päiväkodin pihaan. Lapset oppivat näin ilmasto-, eläin- ja ympäristöystävällisen ruoan kasvattamisesta, tutustuvat erilaisiin vihanneksiin, kasveihin ja niissä viihtyviin hyönteisiin ja matelijoihin. He pääsivät istuttamaan ja hoitamaan kasveja sekä korjaamaan satoa. Monet maistelivat innolla salaattia, persiljaa, tilliä, kirsikkatomaatteja ja kesäkurpitsaa. Suomessa monet syövät liian vähän kasviksia, joten tämä oli hyvä tapa tutustuttaa lapset kasvisten maailmaan. Pohdin raportissa myös ruoan ilmastovaikutuksia, eläinten arvoa sekä mahdollisuuksia toteuttaa vegaaniruokavalio terveellisesti ja turvallisesti. Lisää kehittämistehtävästäni voit lukea täältä

Kehittämistehtävä

Puutarha päiväkotiin liite


Kommentit