Marianne Tavernier: Päiväkodin aloitus herättää suuria tunteita

 Päiväkodin aloitus herättää suuria tunteita

Moni lapsi aloitti tänä syksynäkin päivähoidon ja monen perheen kotona on varmasti pohdittu lapsen reaktioita päivähoidon aloitukseen. Toisessa kodissa uhmataan kaikki illat päiväkodin jälkeen. Toisaalla taas kipuillaan raastavan eroahdistuksen kanssa, kun lapsi pitää jättää itkuisena päiväkotiin. Joillakin saattaa olla kokemuksia siitä, että muuten sujuu hyvin, mutta öisin heräillään tai uni on levotonta.

Kuulostavatko edellä mainitut tilanteet tutuilta? Lapset reagoivat päivähoidon kaltaiseen elämänmuutokseen todella yksilöllisesti ja voi olla melkein mahdotonta tietää etukäteen, millainen oman lapsen reaktio tulee olemaan.

Monia vanhempia saattaa turhauttaa se, että vielä muutama kuukausi päivähoidon alkamisen jälkeenkin lapsi reagoi. Turhauttaa voi myös se, ettei kaikki mennyt niin kuin oli ajatellut: helposti ja sujuvasti.

On myös täysin ymmärrettävää, ettei ole vanhemmallekaan helppoa jättää joka päivä itkevää lasta ”vieraiden” ihmisten hoiviin. Monet vanhemmat saattavat itsekin herkistyä, kun pääsevät takaisin autoon tai pyörän selkään.

Päivähoidon aloitus on iso elämänmuutos koko perheelle. Lapsen maailmaan tulee kokonaan uusi paikka ja uudet ihmiset. Vanhempi taas saattaa joutua käsittelemään sitä asiaa, ettei oma lapsi ole ihan vauva enää ja täysin vanhemmista riippuvainen. Ei siis ihme, että suuria tunteita herää jokaiselle.

Mielestäni päivähoidon aloitus on aikaa, jolloin olisi hyvä välttää muita suuria muutoksia. (Tietysti on myös muistettava, että elämää ei aina ole mahdollista suunnitella..) Esimerkiksi päivähoidon aloitusta, muuttoa uuteen asuntoon sekä tutista vieroittautumista ei kannata suunnitella kalenteriin samalle viikolle tai edes kuukaudelle.

Sopeutuminen muuttuviin asioihin on hyvin yksilöllistä. Lapsetkin tottuvat uuteen arkeen omaan tahtiinsa. Toiset sopeutuvat viikossa ja toisilla saattaa mennä muutamia kuukausiakin. Mielestäni tärkeää on, että lapsi saa paljon huolenpitoa, lohdutusta ja turvaa osakseen sekä kotona että päiväkodissa. Luottamus ja turvallisuuden tunne on kaiken A ja O!

Lapsi tarvitsee siis aikaa, ihan niin kuin vanhemmatkin, jotta tunteet ja ajatukset tätä uutta arkea kohtaan tasoittuvat. Tunteet ovat suuressa myllerryksessä lapsiperheessä jatkuvasti, mutta varmasti pian tätä suurta tunteiden vuoristorataa, jonka päivähoidon aloitus perheessä on herättänyt, voidaan monissa kodeissa muistella jopa lämmöllä. Saattaa vanhempi herkistyä uudelleenkin, kun eskarilainen ryntää innoissaan päiväkodin ovista sisään aloittamaan uutta päivää ennen kuin ehtii edes ”moikka” sanoa.

Tutustu vanhemmille suunniteltuu oppaaseen päivähoidon aloitusta tukemaan, klikkaa tästä!




Kommentit