Taina Ahola: Lähtisitkö kanssamme metsään kaupungissa? Monet ovat jo lähteneet :)

 Lähtisitkö kanssamme metsään kaupungissa? Monet ovat jo lähteneet 😊


Luontosuhde kannattaa rakentaa pienestä pitäen

Lapset rakastavat kulkemista luonnossa, jos aikuinen heidät sinne vie. On mukavaa seurata eri vuodenaikojen vaihtumista ja hengittää puhdasta ilmaa. Parasta on, jos ei ole kiire minnekään, vaan voi rauhassa tutustua ympäristöön. Sieltä löytyy ihania käpyjä, kiviä ja keppejä.Nykyisessä kiireisessä arjessa ja korona-aikaa eläessämme metsän ja puhtaan luonnon merkitys korostuu entisestään.

Metsässä oleskelemiseen voi liittää paljon kaikenlaista tekemistä, joista pienetkin lapset oppivat uusia asioita. Kannattaa pyytää myös ystäviä mukaan. Lapset voivat sitten yhdessä ihmetellä ja opetella kaikenlaisia uusia juttuja.

Esimerkiksi värejä, muotoja, lukuja ja uskokaa tai älkää, siellä voi opetella myös laulamaan ja loruttelemaan. Jos joku sattuu kävelemään lähistöllä, niin saattaapa jopa ihastua kuulemaansa.

Internetistä löytyy vaikka tällainen lasten ikisuosikki: ”Aurinko aurinko lettuja paistaa. Hauska on auringon lettuja maistaa. Kiipeän puuhun, pistelen suuhun, loput voin heittää ukolle kuuhun. Sitten käynkin nukkumaan, pikkuinen masuni pullollaan.” https://peda.net/lohja/varhaiskasvatus/vs/pkoravainen/ryhmät/pv/2017-2018-luonnos/huhtikuu-luonnos/laulut-luonnos/all

(Loruun löytyy myös leikki, mutta senhän voi keksiä, vaikka itse lapsen kanssa.)

 

Luonnossa liikkuminen on tutkimusten mukaan terveellistä

 

Kannattaa lähteä pois älylaitteiden äärestä edes silloin tällöin. Ainakin ne kannattaa sulkea retken ajaksi. Antaa täysi huomio lapselle ja muille kanssakulkijoille siksi aikaa. Liian usein näkee lapsia, jotka ovat kuin hypnoosissa ruutujen äärellä. Voin vain kuvitella, mitä ne aiheuttavat isommille lapsille. Tai oikeastaan en edes kuvittele, vaan olen nähnyt sen ihan käytännössäkin. Koulussa on vaikea keskittyä, ohjeita ei kuunnella ja tehtäviä ei tehdä.

 

En halua tietenkään syyllistää kasvattajia, mutta tutkimustietoa löytyy kyllä, jos sitä haluaa lukea. Lasten kanssa aito läsnäolo palkitsee jossain vaiheessa ruhtinaallisesti. Metsäretkistä jää ihania yhteisiä muistoja, ääniä ja tuoksuja jotka parhaimmillaan kestävät läpi elämän.

 

Kehittämistehtävästäni

 

Kehittämistehtävääni tehdessä yhdistelin erilaisia toimintoja retkiin. Joskus kävimme pelaamassa lopuksi vielä jalkapalloa läheisellä kentällä, joskus puhalleltiin saippuakuplia. Kaikilla neljällä ohjauskerralla myös lauloimme ja loruttelimme.

 

Pienet lapset eivät vielä jaksa kovin kauaa yhtä ja samaa toimintoa. Pienissä pätkissä, sopivilla tauoilla tunti pari kuluu kuin siivillä. Vesipullot kannattaa lämpimällä säällä muistaa ottaa mukaan ja pidemmille retkille eväät isot tai pienet. Riippuen ajasta ja paikasta.

 

Joskus metsästä saattaa löytyä kioski tai kahvila. Niistä kannattaa kuitenkin ottaa selvää ennen retkelle lähtemistä. Kaupungistakin löytyy onneksi vielä metsää, jonne voi lähteä vaikka puita halaamaan 😊Autoa ei tarvitse omistaa, jos haluaa päästä metsään.

 

”Elinympäristö vaikuttaa paljon hyvinvointiimme. Luonnon läheisyys vähentää sairastuvuutta sekä lisää onnellisuutta. Monet asiat vaikuttavat siihen minkälaisesta ympäristöstä saamme hyvinvointia. Luonnon näkeminen, sen kokeminen ja luonnossa aktiivinen toiminta lisäävät ihmisen hyvinvointia usealla tavalla. Luonnosta saadut hyvinvointivaikutukset pysyvät kauan ja tulevat nopeasti. Luonto on ollut perinteisesti tärkeä suomalaisille. Yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset ovat heikentäneet varsinkin nuorten ja lasten suhdetta luontoon.” https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/tietoa_luonnon_hyvinvointivaikutuksista/Pages/luonnon_vaikutus_hyvinvointiin.aspx

 

Lapsilta ja työtovereilta saamani positiivinen palaute kannustaa jatkamaan toimintaani.

Syksyllä onkin luvassa taas lisää ohjelmaa metsäretkiimme. Kiitos mielenkiinnostanne ja oikein ihanaa syksyä 😊

Lue lisää kehittämistehtävän raportista, klikkaa tästä!


Kommentit