Maarit Huuskonen: “Hei, ota koppi!”

“Hei, ota koppi!”
Näkökulmia lasten ja aikuisten yhteisiin liikuntaleikkeihin ulkona



Lapsi liikkuu ja leikkii luonnostaan. Koko hänen päivänsä koostuu leikistä ja liikkumisen riemusta. Hän juoksee, hyppii ja kokeilee uusia leikkejä. Lapsi oppii liikkumalla ja leikkimällä ja kokeilemalla erilaisia liikuntalajeja- ja leikkejä. Lapsen itsetunto vahvistuu, kun aikuinen on hänen kanssaan tässä kaikessa mukana. Aikuinenkin on luotu liikkumaan ja nauttimaan liikunnasta. Katsotko silti usein sivusta, kun oma lapsesi leikkii pihalla? Samalla, kun ripustat pyykkiä narulle, lapsesi on jo varmasti ehtinyt leikkiä ulkona monia leikkejä. Onko tällainen tilanne sinulle tuttu? Oletko sivusta seuraaja ja annat lapsen leikkiä leikkejään itsekseen?  Menetkö hänen luokseen ja kysytkö mitä sinä leikit? Pysähdytkö hänen vierelleen vai mietitkö jo seuraavia omia tehtäviäsi?

Päiväkodin pihalla isompi joukko lapsia pelaa palloa, leikkii hippaa, kiipeilee telineissä ja nauttii yhteisistä leikeistä. Missä ovat aikuiset? Jokainen aikuinen pihalla tarkkailee lasten leikkejä. He ovat läsnä ja paikalla lapsia varten. Miksi he eivät mene lasten leikkiin ja liikuntaan mukaan? Missä on yhteinen leikki ja ilo?

Kehittämistehtävässäni etsin vastauksia näihin kysymyksiin. Olin jo pidemmän aikaa huomannut, että aikuiset päiväkodilla eivät lähteneet mukaan lasten leikkeihin. Tärkeä tavoite oli saada aikuiset ja lapset yhteisen leikin ja liikunnan äärelle. Näin syntyisi osallisuutta ja läsnäoloa, mikä on lapsen kasvulle hyvin tärkeää. Aikuinen on kaikessa lapselle esimerkkinä. Liikunnan harrastamisessakin aikuinen on esimerkki lapselle. Päiväkodin henkilökunta on esimerkkinä lapselle.

 Päiväkodillamme kehitettiin lasten ja aikuisten yhteistä liikuntaa ja leikkiä tekemällä yhteiset liikuntaleikkikortit. Jokainen ryhmä teki omat kortit, joista valittiin parhaimmat ja korteissa esiintyviä leikkejä leikittiin yhteisissä ulkohetkissä. Lapset saivat itse ehdottaa leikkejä. Leikit olivat tuttuja ja helppo toteuttaa. Lapset lähtivät leikkeihin mukaan hyvin innokkaasti. He kysyivät rohkeasti aikuisia mukaan leikkeihin. Yhteisiä liikuntaleikkejä kehitetään päiväkodillamme tulevaisuudessa lisää ja uusia leikki-ideoita tulee lapsilta varmasti lisää.

Liikunnan merkitys kasvaa tulevaisuudessa lasten ja heidän kasvattajien keskuudessa. Tietokonepelit sekä passiivinen istuminen ovat syrjäyttäneet terveelliset elämäntavat. Passiivinen istuminen ei kehitä lasten motorisia ja sosiaalisia taitoja yhtään. Tietokoneen ja television voi sulkea ja lähteä lapsen kanssa yhteiselle reippaalle kävelyretkelle metsään ja tutustua vaikka suunnistukseen tai geokätköilyyn. Kasvattajien oma esimerkki on oleellisen tärkeä myös nostamaan lapset pois tietokoneiden ja pelien äärestä. Raikas ulkoilma, terveelliset elämäntavat sekä liikunnan ilo ovat lasten kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja kasvulle tärkeitä asioita.

Ethän jää seuraamaan sivusta, kun lapsi leikkii ulkona. Kotityöt voi välillä jättää ja pyykkikorin voi laskea käsistään ja pysähtyä lapsen vierelle.  Otatko kopin, kun lapsi heittää sinulle pallon ja pyytää sinua pelaamaan? Haasta itsesi! Heittäydy leikkiin ja liikunnan riemuun!

Lue lisää kehittämistoiminnan raportista, klikkaa tästä.







Kommentit