Anniina Korva: Työhyvinvointi, kenelle se kuuluu ja kuka siitä on vastuussa?


Työhyvinvointi, kenelle se kuuluu ja kuka siitä on vastuussa? 



Millaisia asioita sinä keskustelet omalla työpaikallasi? Jos työyhteisössä on asiat huonosti, ajatteletko, että voit itse vaikuttaa asioiden kulkuun ja lopputulokseen?  Työhyvinvointi, uupuminen ja työssäjaksaminen ovat trendikkäitä puheenaiheita tämän päivän työelämässä. Puhutaan johtajuuden tärkeydestä, yhteistyötaidoista, vuorovaikutuksesta ja tiimityöstä. Usein kuulee puhuttavan siitä, että työyhteisö kärsii huonosta johtajasta ja johtamistavasta ja sen myötä työnteko on hankalaa.
Olen usein miettinyt, onko työnteon mielekkyys ja työyhteisön hyvinvointi johtajasta ja johtajan johtamistavasta riippuvaa?  Johtajalla ja hänen johtamistavallansa on suuri merkitys työhyvinvoinnissa, mutta on tärkeää myös kiinnittää huomiota henkilökuntaan, yksilöihin ja heidän alaistaitoihinsa. Kuinka usein olet pysähtynyt miettimään omia vahvuuksiasi työssäsi? Hyvinvoivassa työyhteisössä ihmiset ovat tietoisia itsestään, omista kyvyistään, vahvuuksistaan ja heikkouksistaan. Yksilön on tärkeää tiedostaa omia tiimityötaitoja, viestintätaitoja ja kykyä olla oma itsensä työyhteisössä. Kun työntekijä tiedostaa näitä tärkeitä asioita itsestään, on häntä myös helpompaa johtaa.


Työyhteisö ja työtiimi muodostuu erilaisista ihmisistä, persoonista ja osaajista. On suuri rikkaus, että olemme kaikki erilaisia ja parhaimmillaan voimme tuoda uutta koko työyhteisölle ja tiimille. On kuitenkin tärkeää tietoisesti olla avoin ja rehellinen itselleen ja työtiimilleen siitä, minkälainen työkaveri on ja millä tavalla on oppinut tekemään työtään. Jokaisella meillä on heikkouksia ja epämukavuuksia, joiden kanssa emme mielellämme työskentele. Toimivan kokonaisuuden kannalta olisi hyvä, että ihmiset, joiden kanssa päivittäin työskentelemme, tietäisivät näistä asioista. Näin koko tiimi voi tukea yksilöä sellaisella hetkellä, kun hän ei koe olevansa vahvimmillaan.
Ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista, että työpaikalla ja työyhteisössä jaetaan kaikki itseen liittyvät asiat. Työhyvinvoinnin kannalta on oleellista, että yksilö tekee tietoisesti rajaa sille, mikä osa minusta kuuluu työpakalle ja mikä yksityiselämään. Rajoja työelämän ja yksityiselämän välillä on siis hyvä tehdä ja pohtia, mitkä asiat yksityiselämästä tukevat työhyvinvointia ja työn sujuvuutta ja mitkä eivät. Työyhteisössä itsestä jaettavat asiat voivat muuttua elämäntilanteiden ja vaiheiden mukaan.


Työyhteisö rakentuu yksilöistä, joiden rooli koko työpaikan hyvinvoinnissa on oleellinen. Johtaja ja esimies ovat viitoittamassa suuntaa ja tukemassa yhteisöä ja työntekijöitä siinä, mutta he eivät voi yksin rakentaa hyvinvoivaa työyhteisöä. Päiväkodissa lapsille opetetaan kaveritaitoja, joskus ehkä meidän aikuistenkin kaveritaitoihin voisi kiinnittää huomiota. Sinulla ja tavoillasi olla työssä on merkitystä työpaikallasi ja työkavereillesi. Mielestäni tämän asian äärelle pysähtyminen ei ole yhdentekevää. Se voi jopa olla yksi avaintekijä omassa työhyvinvoinnissasi.

Kehittämistehtävään voit tutustua täällä.

Kommentit