Tiina Räsänen: LIRU LARU LORU…nyt loppui poru! Tukea lapsen kielelliseen kehitykseen.


LIRU LARU LORU…nyt loppui poru!
Tukea lapsen kielelliseen kehitykseen.


Kuinka paljon lorut, runot ja tarinat tuovat iloa meille. Sellaista lapsenomaista iloa ja innostusta. Ihmiset ovat aina kertoneet loruja ja tarinoita toisilleen. Aiemmin loruteltiin aikuisisten kesken, nykyään loruttelut kuuluvat yleensä lapsille.

Olen aina ollut kiinnostunut loruista sekä niiden positiivisesta vaikutuksesta. Lorujen rytmi ja toistot tuovat lapselle kielelliseen kehitykseen helppoutta. Lorut ovat hauskoja, varsinkin jos niihin lisätään liikettä ja säveltä. Tällöin mielestäni lapsi pääsee vaivattomasti oppimaan omaa kieltään.

Olen töissä ihan uudessa päiväkodissa, jossa otimme käyttöön ideoimani Lorulaukun. Päiväkodin arki on usein kiireistä, valmis lorupaketti tuo arkeen helpotusta. Lorut ovat väreittäin määritelty eri kategorioihin, joten lorujen valinta eri tilanteisiin on selkeää. Lorulaukku on tuunattu vanhasta vanerisesta matkalaukusta.

Lorulaukku sisältää hyvin monenlaisia loruja: uniloruista perinneloruihin. Laukussa on eläinloruja, laululeikkejä, suujumppa ohjeita ym. Loruja voidaan käyttää unille mennessä, pukemistilanteissa, ulkoleikeissä ja oikeastaan missä vaan. Lorutteluun tarvitaan nyt vain rohkeutta ja heittäytymistä. Ajattelin, että sellaisetkin kasvattajat, jotka eivät tunne lorutteluja ja laululeikkejä vahvimmaksi osa-alueekseen, rohkaistuisivat tämän valmiin lorulaukun avulla loruttelemaan. Tällöin lapset saisivat myönteistä oppimisen iloa omaan kielelliseen kehitykseensä. Aikuisen asenne on tärkeässä roolissa tässäkin asiassa, lapset ottavat aikuisilta vaikutteita. Positiiviset ilmeet, eleet, äänenpaino ja innostuneisuus tarttuvat lapsiinkin.


(Eläinlorut ovat keltaisia)

Lorulaukussa asuu myös oma maskotti, Santra-siili. Santran tarkoituksena on toimia eräänlaisena siltana lasten, aikuisen sekä lorujen välillä. Santra-siili houkutellaan esille aina loruilun alkaessa. Santrakin saattaa olla joskus esimerkiksi surullinen, väsynyt, kiukkuinen, huolestunut tai vaikkapa iloinen jostain asiasta. Näiden Santran tunnetilojen avulla voimme lasten kanssa pohtia omiakin tunteitamme. Uskon, että tämä kehittää vuorovaikutustaitoja kaikkien välillä. Opimme toistemme moninaisuutta. Opimme kunnioittamaan toistemme erilaisia ajatuksia ja mielipiteitä.


(Santra-siilin pesä on villasukassa)

Lorulaukku toimii myös perinteen siirtäjänä. Lorulaukkuun voi pyytää myös huoltajilta heidän omia lapsuudenajan lorujaan.

Kaikki aikuiset: muistakaa lapsenomainen ilo ja heittäytyminen! Loruttelemisiin!



(Santra-siili, lorujen päällä, valmiissa Lorulaukussa)

Kommentit