Niina Penttinen: Seikkailu on mielentila!


SEIKKAILU ON MIELENTILA!


Seikkailu lähtee liikkeelle ihan pienistä asioista. Se on sitä, että mennään metsään ja tutkitaan yhdessä ihmeellistä luontoa. Seikkailu on myös sitä, että mielikuvituksen avulla matkustetaan merellä aarteen perässä tai huimaan seikkailuun avaruudessa. Seikkailu on mielentila!

MITÄ SEIKKAILU ON?


Selviytyjät ja Amaizing Race tulevat helposti mieleen, kun puhutaan seikkailusta. Seikkailuksi mielletään koskenlaskut ja pitkät vaellukset, sellaiset asiat, joka saa adrenaliinin virtaamaan kehossa ja uskaltaudun kokeilemaan jotain uutta ja ihmeellistä.
Seikkailussa ajatuksena on se, että tutusta ympäristöstä siirrytään uuteen ja tuntemattomaan paikkaan. Kyse on siis itsensä haastamisesta ja omien rajojen kokeilemisesta.  

SEIKKAILU LASTEN KANSSA


Lasten kanssa seikkailu lähtee liikkeelle ihan pienistä asioista. Eväsretki luonnon helmassa tai retki lapsen mielestä mielenkiintoiseen paikkaan voivat olla itsessään seikkailua. Lapsen kanssa seikkailu ei ole mitään raketti tiedettä, vaan se lähtee liikkeelle pienistä asioista.

”Katsokaa! Huomasitteko, että joku kurkkii tuolta puiden takaa? Olikohan se avaruusolio?”

Lapset tutkivat ja ihmettelevät asioita avoimesti. Heillä on rikas mielikuvitus ja pienellä kannustuksella he ottavat seikkailun omakseen, tapahtuupa seikkailu sitten sisällä tai metsän siimeksessä. Lapselle seikkailu voi itsessään olla sitä, että hiivitään hiljaa tilasta toiseen tai rakennetaan yhdessä maja, joka mielikuvituksessa muuttuu luolaksi, jossa asuu dinosaurus.

MITÄ TARVITAAN SEIKKAILUUN?


Varhaiskasvattajana, sinä et tarvitse seikkailuun mitään ihmeellistä, koska lasten kanssa seikkailu lähtee liikkeelle ihan pienistä asioista. Seikkailuun tarvitaan kuitenkin ripaus mielikuvitusta ja paljon heittäytymiskykyä. Siihen tarvitaan sitä, että lapsia kannustetaan ja innostetaan omalla esimerkillä ja äänen painoilla.

”Kapteeni Maitoparta on kuullut miehistönsä jäseneltä ihmeellisestä neulasta, joka näyttää ilmansuunnat. Kapteeni Maitoparta on innoissaan ja haluaa ehdottomasti heti kokeilla sitä, sillä hän ajattelee taikaneulasta olevan apua merirosvo jahdissa.”

Kasvattajana sinun on tärkeä muistaa, että seikkailu tarvitsee tuekseen turvallisuutta. Turvallisuudella en tarkoita pelkästään fyysistä turvallisuutta, joka toki on myös tärkeä, vaan tarkoitan sellaista turvallisuutta, jossa lapsi uskaltaa kokeilla ja sanoittaa ääneen omia tuntemuksiaan. Tarkoitan turvallisuudella ryhmästä syntyvää turvallisuuden tunnetta, sitä, että lapset kannustavat toisiaan ja tekevät asioita rohkeasti yhdessä.

Ota ilo irti seikkailusta!

Tutustu ja ota käyttöösi:


Kommentit