Laura Väreluoto: Liikkuminen elämäntavaksi?


Liikkuminen elämäntavaksi?


 
Tiesitkö, että perheen tottumukset ja mielenkiinnon kohteet vaikuttavat paljolti siihen kuinka paljon lapsi innostuu liikkumisesta? Liikunta on hyväksi meille kaikille ja liikunnalla on monia positiivisia vaikutuksia, niin meille aikuisille kuin lastemme fyysiseen kasvuun ja kehitykseen kuin sosiaaliseen ja psyykkiseen kehitykseen. Ja mikä parasta liikkuminen on mukavaa ja sen jälkeen on aina hyvä fiilis!

Liikkumisen ei tarvitse olla hikihatussa puurtamista tai kilpailemista vaan jokainen perhe voi löytää oman, itseään miellyttävän tavan liikkua. Liikunnan ei myöskään tarvitse olla kallista lajiharrastamista, vaan se voi olla vain yhdessä tekemistä. Se voi olla tempoltaan rauhallista metsässä kulkemista, perhepyöräilyä tutustuen kotiseutuun ja nähtävyyksiin tai jalkapallon pelaamista koko perheen panostaessa lajiin.

Mikä sitten motivoisi koko perhettä ja varsinkin lapsia liikkumaan? Oletteko tutustuneet geokätköilyyn, metsästänyt pokemoneja tai moboillut? Näissä kaikissa tarvitaan älypuhelinta avuksi, mutta ne ovat muuten ilmaisia. Lataatte vain sovelluksen puhelimeen ja lähdette ulos. Näistä innostuu varmasti koko perhe! Samalla kun etsitte kätköjä tai metsästätte pokemoneja, tutustutte uusiin alueisiin ja nähtävyyksiin ja liikutte, ihan huomaamatta.

Vähän enemmän vaivannäköä vaatii itse suunnitellut ulkona tehtävät kuvasuunnistus tai luontobingo. Näihin löytyy ohjeita ja ideoita internetistä. Nämä sopivat pienemmillekin lapsille, mutta innostava myös vähän vanhempiakin liikkumaan. Kuvasuunnistuksessa etsitään kohteita kuvien avulla ja luontobingossa voidaan bongailla kukkia, eläimiä, värejä ihan mitä mieleen juolahtaa ja samalla opitaan näistä asioista uutta.

Lapset eivät tarvitse kummoisiakaan juttuja innostuakseen ja aktivoituakseen. Joskus pieni ympäristön muokkaus voi auttaa liikkumaan. Tee kotona tuoleista, pöydistä, tyynyistä ja peitoista erilaisia ratoja ja esteitä lapsille. Samalla voit itsekin kokeilla miten onnistuu tunnelista ryömiminen ja lapsista tämä on varmasti hauskaa ja he seuraavat perässä. Yhdessä voitte myös miettiä ja kokeilla miten liikkuu karhu, sammakko, jänis tai käärme. Voitte vuorotellen keksiä erilaisia jumppaliikkeitä ja samalla vaikka nimetä kehonosia. Fröbelin Palikat voivat auttaa tässä alkuun.

Vuoden ajat antavat mahdollisuuden myös erilaisiin liikkumismuotoihin, ainakin
useimmiten. Mikä on sen hauskempaa kuin, että koko perhe lähtee talvella laskemaan mäkeä tai kävelee kesällä lähimmälle järvelle uimaan. Syksyllä voi metsästä etsiä sieniä tai marjoja ja keväällä kukkia ja pääsiäisenä pajunkissoja.

Motivoivatko positiiviset liikuntakokemuksen liikkumaan enemmän myös vanhemmalla iällä? Antaako liikunta kaikille hyvän fiiliksen? Se selviää vain kokeilemalla. Rohkeasti siis etsimään itselleen ja omalle perheelle sopivaa tapaa liikkua.

Joskus pienetkin muutokset motivoivat liikkumaan niin kotona kuin päiväkodissa. Oppimisympäristöä muokkaamalla voidaan piristää tiloja ja antaa lapsille lupa liikkua esim. siirtymien tai odottelun aikana. Näistä vinkeistä voi poimia ideoita niin vanhemmat kuin kasvattajatkin.







Kommentit